Meer over Google\’s Chromebook


Meer over Google\’s Chromebook

Een laptop, maar dan goedkoper. Er is bijna elke 14 dagen wel iets nieuws te horen over de Google Chromebook. In Amerika is ca. 25% van de totale laptopmarkt Chromebooks, terwijl dat in Europa op dit moment slechts circa 1 tot 2 procent is. Maar de Chromebook wint aan populariteit. Experts denken dat het Chromebook aandeel in Europe volgend jaar kan stijgen tot 10 procent. Steeds vaker staat de Chromebook bovenaan de verlanglijstjes van de meest verlangde laptops. Vanwaar de groei in populariteit deze notebook?

Google Chrome OS – de gunstige kenmerken

Een Chromebook is een notebook waarop het besturingssyteem van Google draait. Het meeste op de Chromebook werkt via Internet en steeds meer computerproducenten maken Chromebooks. In feite is Chrome OS alleen een browser – software om webpagina\’s mee te raadplegen – (internet browser Chrome) aangevuld met wat extra\’s. Centraal staat Cloud Computing en softwareontwikkelaars zich kunnen richten op de ontwikkeling van toepassingen, zonder zich zorgen te maken over het besturingssysteem. De webapplicaties kunnen draaien op zowel Google Chrome OS als op andere besturingssystemen gebruik makend van webbrowsers.

Chrome OS heeft vanaf de start voor ogen een snelle, simpele en veiligere computerervaring voor consumenten te bieden, die een belangrijk deel van hun tijd online doorbrengen. De code van Google Chrome OS is daarnaast zo beperkt mogelijk gehouden. De broncode van Google Chrome OS is uitgebracht als open source onder de naam Chromium OS. Doordat Chrome OS een lichtgewicht systeem is, kunnen laptops met Google Chrome OS in zeer korte tijd starten- een belangrijk pluspunt voor de Chromebook.

Chromebooks vergelijken – waar op beoordelen?

Bij een Chromebook werkt het beoordelen niet heel anders dan bij een gewone laptop. Er bestaan verschillen tussen de verschillende Chromebooks van de verschillende fabrikanten. Welke heeft de voorkeur? Je zult moeten kiezen uit diverse opties. Belangrijke factoren zijn: prijs, prestaties, beeldscherm, opslag en aansluitingen en accuduur.

De kosten wegen uiteraard mee in de keuze voor een Chromebook. Enige prestatie bepalende factoren zijn o.a. het type processor, kloksnelheid, en maximale interne geheugen. Vergeet niet te letten op de prestaties van de accu. Factoren die bepalend zijn voor het uiterlijk van de laptop, zijn o.a. beeldschermtype, beeldschermgrootte, beeldschermresolutie en videokaart. Stel tot slot de hoeveelheid vast van online opslag en lokale opslag (harddisk). Kijk ook naar het aantal aansluitingen, zoals USB aansluitingen. Geluid en warmteontwikkeling kunnen ook factoren zijn.

Chromebook voor iedereen

De Chromebook is echt innovatief. Hij wordt wel eens de notebook voor iedereen bestempeld. Maar waaromeen Chromebook kopen? Een belangrijke pluspunt is dat de Chromebook zo toegankelijk is. En omdat deze zo goedkoop is – veel voordeliger dan de gemiddelde laptop. Veelal kost een Chromebook nog geen 300 euro. De Chromebook is ideaal voor onderweg omdat hij het lang vol houdt op een enkele accu. De Chromebook is erg licht, waardoor deze eenvoudig is mee te nemen. Bovendien is alles heel gemakkelijk; er is geen leercurve, veel is direct duidelijk. De prestaties zijn hoog, omdat de Chromebook snel opstart. De snelheid is mede dankzij de aanwezigheid van flashgeheugen in plaats van een traditionele hard disk. Je hebt als gebruiker weinig omkijken naar vervelende klusjes, als updates, virusscanning en het maken van updates, omdat dit alles automatisch gebeurt. De beveiliging van de Chromebook is een belangrijk pluspunt.

Concluderend: de bekendheid van de Chromebook zal de aanstaande periode ook in Europa waarschijnlijk toenemen. Een laptop om in de gaten te houden.