Wat is een koortslip?


Wat is een koortslip?

Heeft u ook koortslippen? Bij een koortslip ontstaan vochthoudende blaasjes op de lippen. Na enige tijd barsten ze open en ontstaan er wondkorstjes en kloofjes. De plekjes hoeven zich niet alleen op de mond te tonen. Ook de neus, wangen, kin en de schouders kan dergelijke blaasjes vertonen. Het schoonmaken van de handen na een aanraking van de blaasjes is belangrijk om verdere ontsteking te ontlopen.

Alles over koortslippen

Wat is een koortslip, wat kun je er tegen doen en is het besmettelijk? Sinds kort geeft koortslippen.info (koortslip) antwoorden op vragen over koortslippen.

Koortslip oorzaak

Wat is de oorzaak van koortslip? Een koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes simplexvirus. Het virus is een zeer besmettelijk virus dat zich via slijm verspreidt. Het eerste contact vindt meestal plaats op jonge leeftijd. Vanaf dat moment wordt het wordt meegedragen en komt niet altijd tot uiting. Het kan zich voordoen bij schraal weer, streng vriesweer, felle zon of verminderde weerstand.

Koortslip voorkomen

Een manier om een koortslip te voorkomen, is de veroorzakers van de koortslippen te reduceren. De kans op een koortslip kan worden verkleind door lippenbalsem met zonnefilter te gebruiken, vooral op wintersport en in de zomer. Daarnaast is een goede weerstand een vereiste om een koortslip te voorkomen. Dat betekent: gezond eten, voldoende sporten en voldoende slapen. Gebruik handdoeken en voorwerpen uitsluitend voor uzelf, en niet samen met een ander.